STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Córdoba

In 1994 werd Córdoba uitgeroepen tot "Werelderfgoed" door de UNESCO.
Foto's panorama

De stad werd gebouwd op de resten van een Iberische nederzetting doch kreeg slechts sinds de Romeinse tijd (206 VC) een grote faam. Claudius Marcelus wordt beschouwd als de stichter van de stad die tevens hoofdstad was van de Romeinse provinvie Hispana Ulterior. De strategisch belangrijke ligging als hoogste bevaarbare punt van de Guadalquivir-rivier maakte van de stad al snel een bloeiende rivierhaven voor transport van olijfolie, wijn en graan naar de Atlantische kust en verder naar Rome en de rest van het Rijk. De Romeinen bouwden ook een brug (El Puente Romano) over de river die tot op vandaag nog steeds gebruikt wordt. De beroemde Romeinse senator Seneca werd in deze stad geboren.
Foto's Seneca

De stad bereikt zijn grootste bloei tijdens de Moorse periode tijdens het Kalifaat en was van 756 tot ongeveer 1000 NC de hoofdstad van de Moorse Gebieden (Al Andalus) met vermoedelijk tot 100.000 inwoners, de grootste stad van toenmalig Europa. Het beroemdste monument stamt ook uit deze tijd: De grote moskee werd verscheidene malen uitgebreid en zou nog steeds één van de grootste moskeeën ter wereld zijn, mocht ze niet nu gebruikt worden als kathedraal.
Een beroemde inwoner van die tijd is Maimonides, een Joodse filosoof die trachtte de 3 religies Islam, Joden en Christenen dichter bij elkaar te brengen. Hij stierf in ballingschap in Egypte.
Een andere beroemde inwoner was Al-Gafequi die reeds in de Middeleeuwen oogoperaties uitvoerde bvb om staar te genezen.
Foto's Maimonides
Foto's Al-Gafequi

Córdoba werd in 1236 door Koning Fernando III veroverd en weer toegevoegd aan de Katholieke Gebieden. De nieuwe heersers waren zo onder de indruk van de grote moskee dat ze beslisten om het gebouw niet af te breken doch enkel in het midden het dak open te maken om daar hun eigen kathedraal te bouwen.
Foto's Fernando III

Alcázar
De Koninlijke burcht werd in 1328 gebouwd als residentie voor de Spaanse Koningen. Het was ook hier dat ze hun eerste ontmoeting hadden met Christoffel Columbus die zijn project kwam voorleggen om een andere weg naar Indië te zoeken door rond de wereld te zeilen.
Foto's Alcázar buitenkant
Foto's Alcázar binnenkant
Foto's Alcázar Moorse baden
Foto's Alcázar tuinen

Judería
De oude "Jodenwijk" is Córdoba's middeleeuwse wijk, een doolhof van nauwe straatjes, binnenkoertjes vol kleurige bloemen en schilderachtige pleintjes. Begin mei houden de huiseigenaars een wedstrijd voor de mooist bebloemde binnenkoer (patio).
Foto's Judería
Foto's patio's

Synagoge
Één van Spanjes oudste synagoges. Gratis te bezoeken voor inwoners van de Europese Unie. In Spanje zijn slechts drie synagoges uit de Middeleeuwen bewaard. Twee ervan bevinden zich in Toledo, de derde hier in Córdoba.
Foto's Synagoge

Torre de Calahora
Deze toren werd door de Moren gebouwd aan de andere zijde van de Romeinse brug om tol te heffen aan de mensen die de brug wouden gebruiken. Waarschijnlijk stond er in de Romeinse tijd ook al een toren om de brug te verdedigen. Zoals de toren er nu uitziet, is het gevolg van enkele verbouwingen sinds de Katholieke tijden. De naam van de toren stamt van het Arabische "Calat Horra" wat "geïsoleerde toren" betekent.
Foto's Torre de Calahorra

Romeinse brug
In de eerste eeuw VC was de stad al uit zijn (Romeinse) voegen gebarsten. Schepen konden via de rivier tot aan de stadspoorten varen. Door alle drukte was een nieuwe toegang tot de stad nodig, over de rivier Betis, later door de Moren Guadalquivir hernoemd. Tot op vandaag werd de bus nooit gerestaureerd.

Arabische molens
In het midden van de rivier bevinden zich enkele eilandjes met enkele ruïnes, dit zijn de resten van enkele oude watermolens. Er bestaat nog één quasi intacte molen, de molen van Albolafia, met een enorm rad. De molens hadden een dubbele functie: het malen van graan en/of persen van olijven en het omhoogbrengen van water tot op het niveau van de stad.
Foto's molen

Triomfboog van Felipe II
Vroeger was deze "triomfboog" een poort in de stadsmuren. De huidige versie van deze poort werd in 1571 gebouwd door de Spaanse koning Felipe II als controlepunt voor de reizigers die over de Romeinze brug de stad wouden betreden. In 1912 werd de stadsmuur afgebroken voor een vlottere doorgang van het verkeer waardoor enkel de poort overbleef die er nu uitziet als een triomfboog.

Moskee-kathedraal (mezquita)
Het gebouw heeft een eeuwenoude geschiedenis als sacraal gebouw: oorspronkelijk stond op dezelfde plaats een Romeinze tempel van de godheid Ianus, tot 741 stond er een Westgothische (Visigothische) katholieke basiliek (resten van een mozaïekvloer en enkele muren zijn nog zichtbaar), tot 1236 hoofdmoskee van de stad en sindsdien Rooms-Katholieke kathedraal.
Ten tijden van de Moorse koning Abd-al-Rahman I (756-788) werd het gebouw zowel door Christenen als Moslims gebruikt voor hun religie tot de koning het gebouw kocht van de Christenen. De kerk werd vervolgens afgebroken om een moskee te bouwen.
Gedurende de eeuwen daarna werd de moskee nog verschillende keren uitgebreid door verschillende koningen. Op het einde had het gebouw meer dan 1000 zuilen en een minaret waarrond later de klokkentoren van de kathedraal gebouwd werd. De kathedraal die later in het midden van de moskee gebouwd werd, is opgetrokken in renaissancestijl.
Foto's Kathedraal buitenkant
Foto's Kathedraal binnenkant 1
Foto's Kathedraal binnenkant 2
Foto's Kathedraal binnenkant 3

San Raphael
De patroonheilige van de stad. Zijn standbeeld is te vinden in het midden van de Romeinze brug en op een zuil tussen de triomfboog en de kathedraal.
Foto's San Raphael

Stadsmuren
Een groot gedeelte van de stadsmuren bestaan nog.
Foto's stadsmuren

Medina Azahara
16 kilometer van Córdoba liggen de ruïnes van de paleisstad "Medina Azahara" of "Bloemenstad", genoemd naar één van de vrouwen van de Moorse koning, Sobora, wat "bloem" betekent. De stad werd echter kort na de bouw verwoest tijdens een opstand.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.



Spaans leren in Spanje.